Ga naar inhoud

Aanloopcondensator


Stan

Aanbevolen berichten

Mij AEG lavatherm warmtepompdroger start niet meer goed op. Alleen met heel weinig kleding in de trommel lukt het de motor nog om de trommel in beweging te zetten.

Nou ligt dat hoogstwaarschijnlijk aan de aanloopcondensator maar toen ik de machine opende zag ik twee condensatoren naast elkaar zitten. Een van 18uF en een van 9uF.

Weet iemand hier welke ik zou moeten vervangen?
Of als het allebei aanloopcondensatoren zijn (wat ik dus niet weet) hoe ik ze kan doormeten zodat ik kan zie welke ik moet vervangen?

PS kan ik ze veilig verweideren? Ik heb ooit een schok gehad van een condensator die 10 x zo klein was. Daar werd ik al niet zo vrolijk van... Hoe pak ik zoiets veilig aan?

BVD!
Link naar reactie
Delen op andere sites

Als eerst kun je even controleren of je de wastrommel makkelijk met de hand kunt draaien als deze leeg is. Als dit vrij gemakkelijk gaat, dan is een defecte condensator inderdaad aannemelijk.

Ik zou beide condensatoren vervangen. Volgens mij zijn het allebei aanloopcondensatoren, omdat deze wasdroger met verschillende toerentallen werkt. Een nieuwe condensator is vrij goedkoop online te bestellen.

Bij het vervangen natuurlijk altijd de wasdroger compleet van het stroom afhalen. Zou dit ruimschoots van te voren al doen, zodat er niet nog wat reststroom op staat.
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 maanden later...
Je kunt de capaciteit alleen (laten)meten met een wat betere multimeter, meestal is de capaciteit teruggelopen, waardoor de motor vermogen verliest.

Doordat je niet aangeeft welk type het exact is. Is het moeilijk advies te geven.

Omdat de juiste startelco's vrij prijzig zijn zou ik ze niet zo maar domweg vervangen maar even laten nameten bij de onderdelenhandelaar
Maar een warmtepompdroger van AEG kan wel drie startcondensatoren hebben. Waarvan de startelco van de compressor het zwaarst is, dan komt de elco van de aandrijfmotor en daarna de eventuele losse ventilator.
De condensator kan erg lang zijn spanning vasthouden, dat klopt. Gewoon voordat je er aan werkt, kortsluiten met een schroevendraaier of een geisoleerde punttang. Dat kan een forse tik geven, want de spanning kan tot ongeveer 400 volt oplopen, als je pech hebt.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...