|
Voor het wassen en drogen van je kleding en andere wasgoed heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om enkel een wasautomaat te kopen en het schone wasgoed te laten drogen op een droogrek. Uiteraard kun je daarnaast ook een losse wasdroger aanschaffen om de schone was direct na het wassen in de machine te kunnen drogen. Een andere mogelijkheid is het gebruiken van een wasdroogcombinatie, dit is een apparaat die het gemak van een wasmachine en droger in één combineert. Maar wat is nu slimmer? Het kopen van een wasdroogcombinatie of wasmachine en droger los aanschaffen? Wassen.nl legt je de voordelen en nadelen uit, zodat je voor jezelf gemakkelijk de beste keuze kunt maken!
Benieuwd naar echte ervaringen en reviews van consumenten met een wasdroogcombinatie?
Wasdroogcombinatie ervaringen op Wassen.nl
Een was-droogcombinatie is een wasmachine en droger in één machine. Zo'n wasdroogcombi biedt je de mogelijkheid om zowel aparte wasprogramma's en droogprogramma's te gebruiken, maar je kunt er ook kiezen voor het non-stop wasdroogprogramma. Hiermee wordt de was gelijk gedroogd, zonder dat je het zelf op de waslijn hoeft te hangen of in de droger hoeft te stoppen.
Wasdroogcombinaties, wasmachines en wasdrogers hebben zo allemaal hun eigen kenmerken. Wanneer je in de markt bent voor een nieuwe wasautomaat, droger of misschien wel een was-droogcombinatie is het belangrijk om rekening te houden met deze kenmerken en goed te kijken wat nu het best geschikt is voor jouw huishouden en 'wasgedrag'. Om te bepalen of je nu een wasdroogcombi of de wasmachine en droger apart moet kopen kun je kijken naar de volgende punten.
Hoewel een wasdroogcombinatie je dus de mogelijkheid biedt om met één programma je wasgoed zowel te wassen als te drogen is het helaas zo dat de droogcapaciteit vaak lager is dan de wascapaciteit. Je kunt dus minder was drogen dan je kunt reinigen. De maximale wascapaciteit is vaak 25% tot 50% groter dan het maximale drooggewicht. Je moet dus óf na het wassen wasgoed uit de machine halen voordat je kunt gaan drogen óf je kunt slechts de maximale droogcapaciteit wassen als je alle was wilt drogen. Als je graag net zoveel wilt kunnen drogen als je hebt gewassen kun je dus het best kiezen voor een aparte wasmachine en droger met ongeveer dezelfde trommelinhoud!
Een wasdroogcombinatie wordt aangesloten op de waterafvoer, hierdoor heb je geen last van een condensbak die je regelmatig moet legen zoals bij een condensdroger vaak wel het geval is. Ook heeft een was-droogcombinatie geen filters, zoals pluizenfilters rondom de deur of condensor, die schoongemaakt hoeven te worden. De condensor wordt namelijk met water gereinigd. Wel is het belangrijk dat je de machine zelf goed reinigt en hierbij de pomp en de waterslang ook goed schoonmaakt en ontdoet van vuilophopingen.
Qua onderhoud is het dus gemakkelijker om een wasdroogcombinatie te kopen. Ook neemt 1 apparaat natuurlijk minder ruimte in dan een losse wasmachine en wasdroger. Als jij een kleine (bad)kamer hebt, met slechts weinig ruimte tot je beschikking dan kan het verstandig zijn om een was-droogcombi te kopen aangezien deze ruimte bespaart. Echter, een was-droogzuil, waarbij je een wasautomaat en droger op elkaar plaatst, is ook een goede manier om ruimte te besparen. Je hebt dan echter wel een hoog plafond nodig. Bovendien zijn enkel voorlader wasmachines en drogers hiervoor geschikt. Bovenladers kunnen niet op elkaar worden geplaatst.
Wanneer je graag een nieuwe wasmachine en/of droger wilt kopen is het belangrijk om te weten hoe het gesteld is met de was- en droogresultaten. Uit een test van de Consumentenbond is gebleken dat wasdroogcombinaties prima wassen en drogen, maar dat zij dit minder goed doen dan een losse wasmachine en wasdroger. Vergeleken met wasautomaten van hetzelfde merk wassen, spoelen en centrifugeren was/droog combinaties ongeveer net zo goed. Alleen dit proces duurt veel langer. Wasdroogcombinaties die wel snel klaar waren met hun programma scoorden ook het minst goed op de test.
Kijkend naar de droogresultaten blijkt dat wasdroogcombinaties hier wel twee tot drie keer langer over doen dan normale drogers van hetzelfde merk. Bij een was-droog-combinatie duurde een droogprogramma zo'n 25 tot 25 minuten per kilogram wasgoed, terwijl losse drogers hier ongeveer 15 tot 30 minuten over doen. Verder is het belangrijk om op te merken dat een nadeel van wasdroogcombi's is dat het wasgoed er vaak meer gekreukt uitkomt, dit vanwege de kleinere trommel. Drogers met anti-kreukfunctie zorgen ervoor dat je een stuk minder strijkwerk hebt.
Voor iedereen die graag bespaart op energiekosten is het verstandig om even kritisch naar het energieverbruik te kijken. Aangezien wasdroog combinaties vaak langer bezig zijn met het wassen en drogen van het wasgoed verbruiken zij over het algemeen meer water en stroom. Veruit de meeste was/droogcombinaties vallen in energieklasse A of B, terwijl wasmachines vaak minimaal energielabel A+++ hebben of zelfs zuiniger zijn. Ook drogers zijn tegenwoordig zuiniger. De meeste warmtepompdrogers beschikken over energielabel A++ of A+++.
Ter illustratie vergelijken we het energie- en waterverbruik van een wasdroogautomaat met die van een losse wasmachine en droger. Uiteraard hebben we hierbij gekeken naar hetzelfde merk en overeenkomende maximale was- en droogcapaciteit. De was-droog-combinatie kan 9 kilo wassen en 6 kilo drogen, hierbij ligt het jaarlijkse verbruik op 19800 liter water en 1224 kWh. Een wasmachine met 9k trommelinhoud en een droger met 6 kilo trommelinhoud verbruiken gezamenlijk 11400 liter water en 363 kWh. Uiteindelijk bespaar je dus meer geld op je energiekosten door het aanschaffen van een losse wasmachine en droger. Bovendien draag je zo ook een steentje bij aan een beter milieu.
Bij het kopen van een wasmachine of droger is het ook belangrijk om te kijken naar de aanschafsprijs. Je hebt natuurlijk rekening te houden met je maximale budget. Is het goedkoper om een wasdroogcombinatie te kopen of ben je toch voordeliger uit door een wasautomaat en wasdroger apart te bestellen? Op Wassen.nl kun je eenvoudig alle prijzen vergelijken. Om jou te helpen hebben wij prijzen van was-droogcombinaties vergeleken met vergelijkbare wasmachines en drogers van hetzelfde merk. Hierbij is ons opgevallen dat, hoewel het verschil niet groot is, een kopen van een losse wasmachine en droger over het algemeen iets voordeliger is dan het kopen van een wasmachine droger combi. Er zijn ook was-droog-combinaties te koop die goedkoper zijn in aanschaf, maar deze hebben een veel lagere droogcapaciteit dan de losse wasdrogers.
In dit artikel hebben we je uitgelegd wat de voordelen en nadelen zijn van het kopen van een wasdroogcombinatie of wasmachine en droger los aanschaffen. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende factoren die een rol spelen en afhankelijk van jouw persoonlijke behoefte bepaal je natuurlijk welke kenmerken van doorslaggevend belang zijn. Wassen.nl raad je aan om een aparte wasmachine en droger aan te schaffen wanneer je hier de ruimte voor hebt. De was- en droogresultaten zijn beter en worden in een kortere tijd gehaald. Hierdoor zijn twee losse machines energiezuiniger en bespaar je op stroomkosten. Bovendien kun je door een losse wasdroger te kopen beter inspelen op de totale was- en droogcapaciteit die benodigd is voor jouw wasgoed. Heb jij echter te weinig ruimte om een losstaande wasautomaat plus droger te plaatsen, dan kan het aanschaffen van een was-droogcombinatie het overwegen waard zijn. Kijk hierbij echter wel goed naar de maximale drooginhoud, vaak is deze namelijk aan de lage kant voor grotere gezinnen. Een- of tweepersoonshuishoudens hebben echter meestal wel genoeg aan de droogcapaciteit van een was-droog-machine. Mooi pluspunt is natuurlijk het gebruiksgemak van een non-stop was & droog programma.
Wassen.nl helpt je bij het kieskeurig vergelijken, zodat jij de beste online aanbieding vindt!
|